i am not weird. i am limited edition.

you are full of shit...si sare iodata!

Sarea iodata - dusmanul celor sanatosi
Ce ma revolta cu adevarat (ca si in cazul subiectului “vaccinare/imunizare”) e ca:
  • Suntem privati de dreptul la optiune prin obligativitatea de a consuma exclusiv sare iodata direct sau indirect, prin orice aliment procesat in Romania si
  • Suntem privati de dreptul la optiune informata: efectele secundare ale acestei masuri nu au fost explicate, constientizate si mediatizate in mod echilibrat, impartial si suficient. Ba mai rau, aud de fiecare data in stanga si in dreapta (chiar de la medici!): “Dar ce are, iodul face bine!”. Fireste ca sunt multe lucruri care “fac bine”, dar la fel de adevarat e si ca mai binele este dusmanul binelui!

Mesajul esential pe care vreau sa il transmit este ca am ajuns – prin obligativitatea iodarii - sa consumam iod in exces, ca iodarea universala a sarii in Romania devine un supradozaj periculos pentru cei sanatosi. La asta ma refeream cand am spus ca “mai binele este dusmanul binelui”.

Cateva dintre consecintele iodarii obligatorii:

  • “Administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la feti” (Harrison, Principiile Medicinei Interne, Teora 1999, pag 2134-2136)
  • Administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie (mixedem produs de iod)” (sursa idem)
  • “Iodul administrat in doze mari blocheaza reactiile de organificare si cuplare (efect Wolf-Chaikoff)” (sursa idem)
  • “… manifestari alergice la iod. Alergicii nu vor avea scapare, adica nu vor putea evita sub nici o forma expunerea, crescand riscul de sensibilizare si de sindroame alergice (edem angioneurotic, soc anafilactic); aceasta cu atat mai mult, cu cat populatia are deja o mare expunere la iod prin numarul mare de investigatii cu substante de contrast, prin folosirea medicamentelor si a dezinfectantelor cu iod” (Prof. dr. Pavel Chirila, Iodarea universala a sarii – atentat la sanatatea publica, studiu)

si pericolele nu se opresc aici …

  • … pentru ca iodul sa fie stabilizat in sare, se foloseste iodura de potasiu si iradierea.
  • … pentru ca sarea fina iodata sa nu se aglomereze la umiditate se folosesc antiaglomeranti: E535 (definitia aici) si E536 (definitia aici) – doua ferocianuri otravitoare. Conform Dictionarului Medical online, E 536 la temperaturi de peste 100 de grade Celsius (cand se prepara mancarea) se descompune cu formare de cianura de potasiu, o otrava. In ambele cazuri, nu e recomandat consumul frecvent, iar in unele tari din Occident sunt chiar interzise.
  • …din 2006, prin HG 1904 apare obligativitatea cresterii concentratiei de iod in sare.

Impotriva iodarii universale au protestat, in mai multe randuri, Asociatia Romana a Carnii, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, seful Institutului de Cercetari Alimentare, si prof. dr. Pavel Chirila. (sursa aici). A obliga prin lege cetatenii unei tari ce sa manance si a le amputa dreptul de a alege este o incalcare a drepturilor universale ale omului. Asta e esenta protestului meu.


subscriu in totalitate si sustin cu toata puterea acest protest!
cunoasteam toate aceste aspecte iar elementul "sare iodata" a fost demult eliminat din alimentatia noastra, dar deunazi am cumnparat absolut intamplator, "pe incredere" cumva, sare marina de la un magazin naturist care culmea...era iodata! m-am enervat! nici prin cap nu mi-a trecut ca pana si sarea marina de la Plafar a ajuns sa fie iodata, pfff! asa ca postul asta foarte bine documentat vine cum nu se poate mai bine.
Cristela Georgescu este o tipa pe care am descoperit'o de curand si pe care o recomand tuturor prietenilor "insarcinati" sau care au deja copii si in general celor preocupati de sanatatea lor si a familiei lor. femeia explica foarte, extrem de clar si foarte, foarte bine documentat toate alegerile personale in ce priveste alimentatia si mai ales dieta copiilor. este o sursa pretioasa de cunoastere in care am deplina incredere si pe care o recomand cu caldura!
articolul complet despre sarea iodata aici
cititi va rog sectiunea "de ce blog?", un fel de despre mine, in care explica factorii care au determinat'o sa porneasca pe acest drum. va asigur ca baza ei de cititori este in continua crestere iar eu sunt una din persoanele care popularizeaza intens principiile sale de viata.

Pentru ca optiunile personale si alegerile informate trebuie sa fie respectate in practica in mod formal, transparent, fara discriminare, fara intimidare.

Pentru ca informatiile si principiile de sanatate care constituie “cealalta fata a monedei” sunt la ora actuala prea putin cunoscute: ele fie fac obiectul unor controverse intre specialisti, fie sunt considerate tabu de anumite grupuri de interese si influenta, fie sunt rezultatul existentei un soi de “orbire civica” prin care nu putem accepta ca o autoritate in domeniu poate fi contestata.

Pentru ca in mod nedrept aceste principii de sanatate sunt considerate o bizarerie, o extravaganta sau o excentricitate.


damn right! asa ca tuturor burtosilor care mai fac misto de noi cu "verdeturile noastre" si ridica neincrezator din spranceana cand incepi sa vorbesti, ca adica nu e cool/ok/normal sa spui ce e bine si ce nu e potrivit sa mananci le spun..."you are full of shit! la propriu! corpul tau e obosit, surmenat si plin de cacat frate, la propriu! ia si bea suc verde o saptamana sa vezi ce iese din tine dupa cateva zile in care nu ai baut decat apa si suc. tu umbli cu reziduurile alea dupa tine, day by day, si ala e mediul din care se formeaza starea ta de spirit, calitatea gandurilor si emotiilor tale.asa ca nu te mai mira daca simti de multe ori ca viata ta e de cacat!" va multumesc, am incheiat.

Niciun comentariu: