i am not weird. i am limited edition.

doua salate

dintre cele mai bune - una e de'a lu Jamie si una de'a noastra. ambele au ca baza verde un mix de salata romaneasca, rucola si spanac, dar se poate cu oricare dintre ele sau combinatii intre altele. pentru mine e important sa fie spanac sau rucola pentru continutul lor mai mare de clorofila si proteine.
Salata greceasca (Jamie Oliver's recipe) (foto stanga)
Ingrediente: paine, salata sau amestec de salate, rosii, masline, branza, avocado, ceapa rosie (salota), lamaie, oregano, piper, ulei de masline, otet de vin rosu
Ordinea fireasca a lucrurilor - cat sunt crutoanele de paine la cuptor ai timp sa:
- tai ceapa si s'o pui intr'un castronel cu o lingura de otet,
- cureti/feliezi avocado si-l pui si pe el intr'un castronel cu zeama de lamaie,
- pregatesti salata (spalat + uscat) si o pui intr-un bol mare,
- tai rosiile cubulete, toci grob maslinele (kalamata de preferinta) si faramitezi branza (imho tofu work perfectlly, dar daca nu va place merge cu feta/telemea/cas proasptat)
- pregatesti o vinegreta din ulei de masline + oregano + piper + zeama de lamaie + ceva coaja rasa de lamaie (de preferat de la o lamaie eco). din punctul meu de vedere nu mai e nevoie deloc de sare in plus pentru ca ai maslinele si branza care balanseaza perfect aromele.
La sfarsit tre sa le arunci pe toate intr-un bol si sa amesteci bine. este nemaipomenita si suuuuuficienta ca brunch sau pranz pentru 2 persoane.

Salata cea buna (pentru noi e o salata care nu iese niciodata la fel, explic acum doar regulile de baza, asa ca n-am nici cea mai vaga idee ce nume sa'i dau)
Ingrediente:
- de baza: un mix de ceva verde (daca e salata verde cu rucola sau spanac e perfect!), morcov, masline, pentru umami tofu sau rosii uscate sau amandoua, ceapa, seminte (floarea soarelui/canepa)...
- plus tot ce mai merrge adica pastarnac, ciuperci crude (proaspete!), marar/patrunjel, rosii, ridichi, dovlecel (crud, taiat fasii cu mandolina)...
- ulei de masline/ zeama de lamaie/condimente
Cea mai tare chestie la salata asta e morcovul ras fin si amestecat cu zeama de lamaie - e zemos, dulce si acrisor, adica perfect pentru o salata! Morcovul (si/sau pastarnacul) se pregateste primul si se lasa intr'un castronel separat pana sunt gata toate celelalte...care se pregatesc in cel mai clasic mod cu putinta: speli/scurgi salata si o rupi in bol, arunci peste maslinele tocate, ceapa rondele, rosiile cuburi/tocate, tofu si ce mai vrei din restul propunerilor... pui morcovul, ulei de masline, condimente si amesteci. La sfarsit verifici daca mai e nevoie de zeama de lamaie.
Salata asta o folosim de obicei ca main dish langa ceva tartinabil... o fasole batuta sau salata de vinete, dar daca vrei sa insisti merge brici si cu ou fiert in apa sau omleta (desi iti ofera destule proteine by itself). Pentru carnivori, da...e perfecta langa o friptura careia insa nu'i mai adaugi nimic din categoria garnituri sau paine!

3 comentarii:

Masaj erotic iasi spunea...

deliciu..super bune!

Anonim spunea...

le-ai gatit? inainte sau dupa masaj erotic?

Mihachu` spunea...

ori vrea sa-si faca reclama ori a uitat sa-si dea log-out de la celalalt cont : ))) either way, ma bucur ca-i place mancarea sanatoasa...face bine la piele :))