i am not weird. i am limited edition.

sanatate si longevitate cu...gluten si E-uri

la Sanatariul Balnear din Mangalia, acolo unde vine lumea la recuperare si tratament pentru diverse afectiuni, astazi la masa meniul a fost urmatorul, cu precizarea ca sunt variante diferite pentru "fara sare" si "diabet":
- mic dejun (ora 7:30) - un cub de unt, o cutiuta de marmelada ungureasca (am identificat vag un 14% fruct pe eticheta, restu e sirop de glucoza, frucotza si arome sintetice), 5 felii de mizel, ceai de menta gata indulcit cu zahar si paine alba feliata la discretie (da dinaia alba alba pe care daca o strangi in pumn se face bila de cauciuc si poti sa-ti vulcanizezi roata la bicicleta). vecinii de la diabet au primit iaurt si acelasi gem toxic, dar aveau ceai neindulcit.
- pranz (ora 12:30) - din nou paine alba la discretie, ciorba de fasole cu kaizer (super gustoasa, fara porci ar fi fost perfecta), 2 chiftelute cu un sos rosu de o consistenta dubioasa (arata ca un ketchup incalzit, cremoso fainoso amidonos asa) si o lopata de orez alb fiert. pentru ca portiile sunt dureros de mici toata lumea consuma cantitati insemnate de paine. cei de la diabet au primit sarmale cu mamaliga. sunt absolut sigura ca toata mancarea continea delikat, adica the infamous monoglutamat de sodiu.
- cina (ora 17:30) - paine alba ramane constanta la care s-a adaugat o tocanita de cartofi completely tasteless pentru ca meniul mixt si cel pentru diabet a fost acelasi. pentru sare si unii la diabet a existat optiunea paste cu ceva mehlem pe post de sos (adica ciuperci la conserva calite in ulei cu ceapa si alte chestii pe post de unguient). drept desert se ofera in fiecare seara iaurt si niste biscuiti dubiosi gen eugenie doar ca patrati. ieri seara la cina s-a servit mazare (gustoasa, adica plina de delikat pentru ca nu vad cum 3 morcovi si 2 cepe la o oala de 30 de kile poa sa dea atata gust), iar cei de la diabet si fara sare au primit cate doi cremvusti cu mustar drept bonus la iaurt si biscuitii cu crema de plastic.

nu stiu daca'si bate capul vreo cineva de pe la bucatarie macar (daca nu din management) cu faptul ca ofera pacientilor mancare calorica plina de carbohidrati si complet lipsita de elemente nutritive (da complet! nimic crud, nimic proaspat) sau macar daca nu cumva au pacienti cu intoleranta la gluten.....asta sa nu le mai dea naibii biscuiti cu margarina si penalitatea aia de paine alba cu care'si umplu toti matul din cauza portiilor extrem de economice si nimeni nu'i invata ca daca vrei sa fii sanatos si longeviv tre sa mananci mai putin dar mai calitativ (in ce priveste continutul de vitamine, minerale si enzime vii! nu in sensul de mai scump).

cam asa intelege sistemul romanesc medical sa hraneasca pacientii bolnavi sau in curs de recuperare. zic sistemul pentru ca stiu sigur ca in toate spitalele din romania se serveste bolnavilor cea mai penala paine alba, unt ieftin (adica margarina in proportie de 60%), ceai indulcit (sau mai rau lapte la fel de ieftin) si tot felu de zemi si fierturi de legume care mai de care mai delikatizate. legumele de baza sunt amidonul si glutenul (cartofi, mazare, paste) iar in afara de asta lumea mananca covrigi din aluat fiert, iaurt, pufuleti si sandvisuri de 4 lei cu sunca si cascaval de la chioscul din curtea spitalului. in tot acest timp firmele de catering fac dealuri banoase cu sefii spitalelor, medicii merg in excursii exotice platite de companiile farmaceutice si spun bolnavilor trimisi acasa cu tratament scump ca pot manca orice...intr-un cuvant sistemul prospera si NIMENI, dar absolut nimeni, nu are nici cea mai mica intentie sa faca educatie nutritionala de vreo forma in scoli sau spitale.


2 comentarii:

Corin Chiriac spunea...

aveau mizel? :)

Mihachu` spunea...

fix mizel era. n-as fi putut sa-i spun salam de vara :)