i am not weird. i am limited edition.

Ciorba radauteana din pleurotus

nu mi-a placut niciodata ciorba de burta...da, fac parte din categoria aceea de oameni! n-as putea spune anume de ce, insa cu singuranta mirosul greu si gretos care umplea casa cand acel organ alb ciudat era pus la fiert a avut o influenta majora. mi-a placut insa la nebunie ciorba radauteana (mai ales aia de la BuenaVista din Iasi :D) - reteta care nici ea n-a scapat de micile mele modificari intru mantuirea ficatului. adica o faceam doar cu gaina de tara si cu piure de legume cu mai putin ou si smantana care sa-i dea cremozitatea specifica. de la o vreme i-am dus dorul pana my better & better half a descoperit aceasta minunatie de reteta: ciorba de burta fara carne despre care spre rusinea mea nu stiam inca cu toate ca e plin netul de ele. evident, am modificat'o putin si pe asta iar acum, veselie mare...ma pot bucura atat de ciupercile pleurotus cat si de ouale de prepelita crude! so it's a double win win. cu mujdei si putin otet din borcanul de ardei iuti este simply magnificent, best comfort food ever! unde mai pui ca se face si super rapid, like 20-30 min or so si nici n-ai nevoie de extra skills...fail proof all the way!




Ciorba radauteana din pleurotus
- ciuperci pleurotus
- radacinoase (morcov, telina, pastarnac, patrunjel, eventual o ceapa care va fi scoasa la final)
- oua (de preferat de prepelita)
- smantana (grasa, lichida, iaurt light...as u wish)
- mujdei de usturoi, ardei iuti in otet
- oala/blender/sita
Radacinoasele se curata/spala, se taie cuburi mici (pentru a fierbe cat mai putin) si se pun la fiert in apa rece (! always) cat sa le acopere cu ceva condimente preferate -am descoperit de curand un amestec ardelenesc de la Sanovita excelent pentru supe/ciorbe. Legumele fierb cam in 15-20 min la foc mediu spre mic (dupa ce dau in clocot se pune capac la oala) - mai mult nu e nevoie pentru ca nu vrei sa le omori toate vitaminele si mineralele ci sa le moi putin cat sa le pasezi usor cu blenderul.
Supa se strecoara, in zeama ramasa de adauga ciupercile taiate si se mai completeaza cu apa calduta in functie de cate portii e nevoie. La punctul asta lasam oala pe foc mic mic cat sa se incalzeasca bine toata supa (pana cand incepe sa faca bule pe margine, nu e nevoie sa dea in clocot) dupa care stingem focul. Gata cu fiertul! Legumele se paseaza la blender si se potrivesc de gust cu sare/piper si alte condimente preferate (se lungeste cu supa daca se paseaza greu, sau cu apa rece) dupa care se amesteca incet cu oua batute si smantana. Incet adica cu grija sa nu se branzeasca toata schema (ori adaugi ouale pe rand ori lungesti/racesti piureul cu apa). Se adauga compozitia asta la supa din oala, la fel cu grija si amestecand incontinuu (eventual adaugi mai intai cateva polonice de supa in castronul cu aceasta compozitie dupa care o torni in oala).
Se serveste cu patrunjel tocat (am uitat sa-i pun, mi-era foame si abia venisem de la dezapezit masina) si elementele obligatorii pentru o astfel de ciorba - mujdei si otet. Daca faci mai multa nu o drege cu mujdei pe toata (din oala, cum se face cu retetele traditionale) pentru ca dupa 2 ore usturoiul devine toxic. Enjoy!

Ciupercile Pleurotus constituie un aliment dietetic foarte indicat pentru alimentatia omului. Au un continut ridicat de proteine, fiind aproape un inlocuitor al carnii. Contin de asemenea glucide, acizi organici, saruri minerale si sunt adevarate izvoare de vitamine, in special cele din complexul B si vitaminele D. Substantele biologic active continute de aceste ciuperci de cultura efectele nocive ale elementelor radioactive din corpul uman, iar continutul mare de proteine previne si vindeca hepatita, ulcerul gastric, micsoreaza procentul de colesterol si actioneaza ca anticancerigen.

Niciun comentariu: