i am not weird. i am limited edition.

cu ce imbogatesti o salata

adica ce sa mai pui peste niste frunze verzi ca sa transformi salata intr'o masa cat mai completa si sa nu spui ca rumegi in gol. sau sa nu te uiti neincrezator la bolul de salata intreband "cum, eu doar atat mananc la pranz?"
afla ca doar atat-ul asta poate sa insemne exact ce are corpul tau nevoie la mijlocul unei zile la birou, cand in afara de efort intelectual nu prea faci nimic, iar fundul tau rar se ridica de pe scaun. o salata cat mai proteica e personajul principal pe masa de pranz, iar cand tii la "silueta" poate fi lejer acompaniata doar de 2 felii de paine zdavana si naturala (adica fainuri integrale, fulgi de cereale si seminte). va asigur ca tine de foame macar 2-3 ore, adica iti faci treaba cu ea :) marele avantaj e ca te hraneste (!) fara sa-ti solicite stomacul intr-atat incat sa simti ca ti-e somn sau nu te mai poti concentra (lucru care de obicei se intampla pentru ca mare parte din energie ti se consuma pentru digestie in loc sa te ajute in activitatea ta).

pentru ca e inca frig, iar la piata in afara de ridichi si ceapa de solar nu prea gasesti nimic care sa fi facut cunostinta cat de cat recent cu pamantul - a se observa omiterea intentionata a pseudo rosiilor, castravetilor si ardeilor - m-am gandit ca ar fi o idee buna sa compilez o lista cu lucruri bune de pus peste frunze verzi in salata.

in poza apar asa:
- ceapa feliata stropita cu suc de lamaie si sumac
- morcov ras stropit cu lamaie
- masline naturale uscate (gemlik, 19.90 lei/kg la Nic in Amzei sau la etaj in hala noua de la Obor; 40 lei/kg in piata Floreasca)
- boabe de fasole fiarta (s-a intamplat sa fie neagra de data asta, da evident poa sa fie de orice fel boaba. fierbi o oala odata si o pastrezi in suc propriu in borcane de sticla la frigier. adica muncesti intr'o seara ca sa-ti faci TU cateva conserve care te tin 2-3 saptamani)
- rosii uscate (cele mai ok le-am gasit la Angst, 14lei/borcan de 400g, daca ajungi pe la Metro sau SelGros luam intr'o vreme cu 60 lei/borcan de 1kg. daca vei fineturi homemade si doar in ulei de masline mergi la Bacania Veche unde dai 23 de lei pe 100g sau astepti o saptamana-doua sa-mni vina transportul de ulei si rosii din Sicilia si le cumperi de la mine :D)
- germeni de lucerna (cel mai simplu e sa-i faci tu, da la fel de simplu e sa-i si cumperi - caserole de diversi germeni intre 3,5 si 7 lei/ caserola. la ViaNaturalia sau online pe eldorplant.ro/vlastari

ce mai poti sa adaugi:
- gulie rasa mare
- pastranac ras fin
- seminte de floarea soarelui / dovleac / canepa
- multe alte feluri de germeni
- cuburi de branza tofu
- felii de avocado
- paste integrale fierte
- patrunjel, marar si alte feluri de salata (in exemplul meu am folosit doar salata romaneasca si rucola)
- condimente uscate (oregano, busuioc, ierburi provence etc.)
- naut, linte, mazare
- din categoria proteina animala: ou fiert, carne slaba la gratar sau fiarta la abur, branza proaspata (dar ai grija cu ce le combini ca sa nu iasa o varza).

ce sa NU adaugi:
- fructe
- otet
- mustar
- cascaval
- sosuri/dressinguri la plic
- maioneza

cum procedezi sa mananci asa ceva la pranz:
- in primul rand te asiguri de seara ca ai toate ingredientele preferate in frigider (cu o zi inainte);
- pregateste'ti mise-en place-ul la biou - adica du'ti acolo un bol incapator + tacamuri, iar daca ai bucatarioara cu frigider - niste lamai, un cutit cu un tocator mic, ulei de masline extravirgin si un borcan de condimente)
- spala frunzele de salata/spanac/rucola, scutura-le bine de apa si pune-le intr'o punga zip lock (Ikea). poti sa faci asta seara sau dimineata, in functie de cum ai timp. daca nu ai deloc (crezi tu!), cumpara-ti mix-uri verzi gata facute.
- dimineata pregateste-ti in caserole mici sau in borcanele de sticla celelalte ingrediente in functie de ce cu ce poti sa combini intr-un borcan cateva ore fara sa se omoare reciproc. ceapa ti-e clar ca o lasi separat.
- daca nu ai frigider/bucatarie, prepara-ti din timp un dressing. intr-un borcanel mic arunca 2-3 degete de ulei de masline, o lingura de zeama de lamaie si ce condimente/frunze uscate iti plac. bine, hai, daca vrei...si sare. pasteaza-l la frigier, inainte sa-l torni peste salata agita-l bine bine.
- impacheteaza-ti punga de salata, borcanele/caserolele cu ingrediente, feliile de paine, 2-3 servetele sau un servet de panza frumos colorat si bocanelul de dresing intr'o punga de hartie
- la ora pranzului intinde servetul, umple bolul cu de toate, amesteca si mananca! bucura-te! e bun si sanatos, e facut de tine.

*in poze apare si o salata de vinete tunata cu ardei copt, suc de lamaie si nuci :D a mers brici!

Niciun comentariu: