i am not weird. i am limited edition.

Mic dejun de toamna/iarna

Trebuie sa spun ca sezonul asta m-am indragostit de dovleac! E bun, sanatos si atat de versatil in bucatarie incat e imposibil sa nu-ti placa...supa creme, briose, placinte, risotto (cu prune uscate ;) si cate si mai cate. 
Pornind de la o reteta de supa thai (scriu reteta mai jos si la asta) am gasit o metoda sa combin desertul copilariei mele - orez cu lapte aka my fav comfort food, cu vedeta sezonului dofleacul fermecat :D 
Orez integral cu dovleac si lapte de cocos

Ingrediente: 
- 1 cana de orez integral hidratat peste noapte
- cam 500g de dovleac placintar curatat si taiat cuburi mari (merge de orice fel dar ala portocaliu aprins e mai dulce)
- 2 mere dulci curatate de cotor, taiate sferturi
- 1 bat de scortisoara sau un baton de vanilie (care cum va place)
- o mana de stafide (optional)
- lapte de cocos (cat cuprinde sau completati cu apa). se poate folosi lapte de soia, dar cocosul ii da o aroma aparte. 

Metoda:
Se pun toate ingedientele la fiert. Dupa ce incepe sa fiarba usor se da focul la minim si se pune capacul. Se fierbe cam 15-20 min. Daca orezul nu e hidratat va fierbe mai greu, ceea ce nu-i tocmai ok pentru dovleac. Se poate servi imediat saaau se poate tuna dupa cum urmeaza :) Cam 2 polonice sau pana la 1/2 din compozitie se paseaza la blender impreuna cu cateva curmale si se toarna inapoi in oala. Am servit cu o lingura sanatoasa de seminte de canepa. 


Reteta de la care mi'a venit ideea sa arunc dovleacul si orezul in aceeasi oala, dar pe care nu am incercat'i inca din lipsa de pasta de curry, mai jos. 

Supa de dovleac cu lapte de cocos
Dovleacul curatat si taiat cuburi se trage la tigaie cu o lingura de pasta de curry dupa care se fierbe in lapte de cocos 10 minute. La final se adauga taietei de orez (muiati in apa fierbinte 10 min si scursi bine) + muguri de fasole/soia. Optional se pot adauga somon si creveti, pentru care se fierbe inca 5 minute. Se serveste cu ceapa verde si patrunjel tocat si zeama de lamaie. 

Niciun comentariu: